Logo nieuwsbode-heuvelrug.nl


Het bestuur van de Vrienden van het Kerkplein en de onderhoudscommissie maakten afgelopen maandagochtend een start met het onderhoudsprogramma.
Het bestuur van de Vrienden van het Kerkplein en de onderhoudscommissie maakten afgelopen maandagochtend een start met het onderhoudsprogramma.

Start regulier onderhoud Kerkplein op Rijsenburg

  Ingezonden

DRIEBERGEN -RIJSENBURG - Afgelopen maandag maakten de Vrienden van het Kerkplein een begin met een meer structureel onderhoudsprogramma voor
het historische Kerkplein van Driebergen-Rijsenburg.

Na de grondige renovatie van een aantal jaren geleden heeft de vereniging Vrienden van het Kerkplein besloten om het regulier onderhoud te gaan ondersteunen. Naast de normale rol van bewoners en gemeente om het 'eigen stoepje' schoon te houden wordt dat vanaf nu regelmatig ondersteund door de inzet van een hoveniersbedrijf. Het plein en de directe omgeving zijn tenslotte het visitekaartje van het dorp en moet volgens de Vrienden daarom permanent goed worden bijgehouden. Een speciale onderhoudscommissie vanuit de Vrienden, uitgerust in fraaie bodywarmers, houdt vanaf nu het zicht op de uitstraling van het Kerkplein.

Het Kerkplein dateert van begin 19e eeuw. De Rooms-Katholieke Sint-Petrus'-Bandenkerk is in 1810 gebouwd door de architect Adrianus Tollus in opdracht van ambachtsheer Petrus Judocus van Oosthuyse, als onderdeel van een geheel nieuw dorp, 2 kilometer verwijderd van het toen al niet meer bestaande kasteel Rijsenburgh. De kerk dateert uit de napoleontische tijd en is de enige kerk in Nederland die gebouwd is in Empirestijl. Bij de kerk werden woon- en koetshuizen gebouwd in een halve cirkel. In 1813 werd tegenover de kerk het logement Het Wapen van Rijsenburg gebouwd. Het unieke Kerkplein van Rijsenburg heeft de status van beschermd dorpsgezicht.
 

Reageer als eerste
Meer berichten