Foto:

Wereld wijs Winkelen

Column Jaap Holwerda


Opgroeiende in een middenstands gezin was mijn besluit snel genomen. Dat nooit !! Lange dagen, tot laat in de avond. Altijd zorgen om de zaak (financieel) sluitend te krijgen. De uitdrukking 'Ik wens u veel personeel toe' om iemand hoofdpijn te bezorgen is beeldend! Ook verloor ik, in de winkel van mijn ouders, het geloof in de Goedheiligman toen ik zijn complete outfit onder het echtelijk bed aantrof. Groot is dan ook mijn bewondering voor die ondernemers die wel voor dit zware bestaan kiezen om zo eigen baas te kunnen zijn. Nadrukkelijk wil ik ook de filiaalhouders hier noemen. Margreet wat een toffe vrouw!!

Met 12 eetgelegenheden, 4 ijssalons, 3 fietsenwinkels, 5 supermarkten, 2 bouwmarkten, ontelbare kappers en kleding winkels mogen wij ons 'rijk' prijzen. Veel unieke winkels met kunstzinnig aanbod, maar een wit/bruin-goedwinkel zou voor ons nog wel een wens zijn. Een klein filiaaltje van Expert in Driebergen, dat zou wel heel mooi zijn!
Veel inwoners van onze gemeente realiseren zich te weinig dat 'onze' ondernemers het kloppend hart zijn in onze dorpskernen. Wat nemen zij, en niet de gemeente dus, voor hun rekening? Zij organiseren en/of financieren; de winterverlichting, bloembaskets, carnavalversiering, de Sinterklaas intocht. Ook acties met moeder- en vaderdag en Pasen. In Driebergen; de jaarmarkt, de kerstmarkt, het Shanty Festival en het Driebergs Dweiltje. Ieder jaar in juni een project van ondernemers met kunstenaars. Het kan niet op.
De voorzitter van het bestuur van de Driebergse ondernemersvereniging vertelde mij dat alle ondernemers met een app met elkaar verbonden zijn om zo, voor een ieder, tot een veilig en goed lopend winkel gebied te komen. Zelf heeft de voorzitter, niet voor niets ondernemer van het jaar, regelmatig contact met de gemeente om zo tot een optimale afstemming te komen.
Het zijn onze ondernemers die zorgen voor saamhorigheid in onze dorpen door de winkels tiptop te houden. 'Wereldwijs Winkelen¨, het is nu aan u. Niet internetten waarbij, met name, de kleding toch teruggestuurd wordt of het dure Hoog Catharijne, maar loop vanaf nu eerst bij onze eigen winkels binnen. Stop die eindeloze stroom bestelbusjes die onze straten onveilig maken. Goed voor ons milieu, onze ondernemers en onze gemeenschappelijke toekomst!

Voor onze winkeliers, een klein webwinkeltje? Wellicht een afhaalpunt voor pakjes om zo bezoek in uw winkel te genereren? Een leuke cursus om uw kennis van zaken over te dragen? Natuurlijk geldt voor u allen kachel-aan,-deuren-dicht. Geen wegwerpplastic meer en zeker ook voor Het Wapen van Rijsenburg: nu moet het echt afgelopen zijn met die verwerpelijke terrasverwarmers!

Tenslotte; Het is nu bijna 4 mei. Wellicht het meest bizarre verzetsverhaal speelde in onze gemeente. Google eens Englandspiel. Een gebeurtenis vol verraad en dubbelspel, waar 54 helden hun leven gaven, opdat wij ons nu druk mogen maken over de bezuinigingen en een ieder wier mening ons niet bevalt tot fascist kunnen benoemen.

jaapholwerda@gmail.com

Meer berichten